2010. április 27., kedd

... Beigli

1 kg liszt,20 dkg vaj,v margarin,15 dkg zsír,1 kanál tejföl,1 tojás,2 dl tej,1 dkg élesztő, só,8 dkg porcukor,,

Töltelék:50 dkg mák darálva,50 dkg dió darálva,10 dkg mazsola,citrom resz héjja,30-30 dkg cukor,2.5 dl víz,2.5 dl tej.

1 tojás a kenéshez.

A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal,és a porcukorral.Az élesztőt felfuttatjuk a 2 dl tejben,majd hozzáadjuk a liszthez.Beleütjük az 1 tojást,sózzuk,tejfölt is hozzáadjuk,majd a dagasztó gépben jól kidolgozzuk,Hideg helyen jó néhány órát pihentetjük.(éjjszaka). Ezután 6,-esetleg 8 részre osztjuk,és téglalap alakúra kisodorjuk.(nehéz sodorni,de hajszál vékonyra ki lehet...Így lesz vékony a tészta és vastag a töltelék!)

4-4 tésztát töltünk,a fele mákos,a másik diós.A tésztának egészen a széléig kenjük a tölteléket,a két oldalán egy kicsit behajtunk, majd felcsavarjuk.Kizsírozott,vagy sütőpapiros tepsire rakjuk .Tojás sárgájával megkenjük,és meleg helyen hagyjuk rászáradni,majd fél óra múlva a tojás fehérjével is megkenjük,és hideg helyre visszük kelni.Így lesz szép márványos! Szurkáljuk is meg a tetejét,hogy ne repedjen meg, 35 40 percig mérsékelten meleg sütőbenm sütjük.

DSCF389912.jpg picture by bau4 DSCF3899.jpg picture by bau4 beigliszelet.jpg picture by bau4

Elkészítjük a töltelékeket!

Mákos: 2.5 dl tejbe 30 dkg cukrot felfőzünk és az 50 dkg darált mákot leforrázzuk vele.Reszelt citromhéjj és mazsola is kerüljön bele.majd tegyük félre hűlni

Diós: 2.5 dl vizbe 30 dkg cukrot felfőzünk és a darált diót leforrázzuk,majd mazsolát,rumot adunk hozzá.Hűlni hagyjuk.

Híg lesz a töltelék,de nem baj,mert a cukor dermedésével besűrűsödik! Ne legyen se túl sűrű,se túl híg mire töltjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése