2010. április 27., kedd

Dobos torta

.


Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 3 ek liszt, 3 ek cukor
Hozzávalók a krémhez: 6 tojás, 1 csésze (kb. 10-15 dkg) cukor, 1 tábla főzőcsokoládé (lehet ét, vagy tej, vagy vegyesen), 20 dkg vaj
Hozzávalók a cukormázhoz: 20 dkg cukor

A krémhez olvasszuk fel a csokoládét gőz felett.
Közben keverjük ki a tojásokat a cukorral, majd adjuk a csokoládéhoz, és addig főzzük, keverjük, amíg sűrű krémmé nem áll össze.
A végén keverjük bele a vajat is.
A krémet hűtsük ki, majd már hidegen keverjük habosra (vagy kézzel, vagy robotgéppel), mert ettől is krémesedik, javul az állaga.

Amíg a krém hűl, készítsük el a piskótalapokat.
Ehhez keverjük ki a piskóta masszát (segítségkép nézze meg a PISKÓTA LAP KÉSZÍTÉSÉRŐL SZÓLÓ VIDEÓS RECEPTET).
A masszát 3 részre osztjuk.
Az egyes részeket vékonyan, sütőpapírra kenve, egyforma méretűre kisütjük.
TIPP: Tervezzük meg előre a méreteket, esetleg sablont is vághatunk hozzá.
Éppen csak addig sütjük a piskóta csíkokat, amíg egy kis világos színt nem kapnak.
Akkor vegyük ki, majd még forrón húzzuk le a sütőpapírt a tésztáról, majd hűtsük ki.
Ha nem teljesen egyformák a lapok, tegyük őket egymásra, és vágjuk őket körbe, formára.
Amikor a piskóta csíkok kihűltek, vágjuk mindegyiket széltében kettőbe.
Így kapunk összesen 6 darab piskóta csíkot.

A cukormáz készítéséhez nagy odafigyelésre, biztos, és gyors kezekre lesz szükség.
Mivel a karamell gyorsan szilárdul, érdemes minden a kezünk ügyébe készíteni: 1 lap piskóta, olaj, kenőkés, karamell, sablon, ami alapján a háromszögeket vágjuk.
Egy kis lábosban olvasszuk fel a cukrot. Karamellizáljuk.
Amikor ezzel megvagyunk, az egész mázat öntsük rá a piskóta lapra, amit azonnal kenjünk el egyenletesen az olajos kenőkéssel.
Majd rögtön elkezdjük bevagdosni a háromszögeket. Ezt többször is el kell végezni, mivel gyorsan szilárdul a máz. De vigyázzunk, hogy óvatosan tegyük ezt, nehogy megtörjenek a lapok.

A torta összeállítása
Osszuk a krémet 6 részre.
Az egyes lapokat kenjük be a krémmel úgy, hogy a végén krém legyen felül.
A maradék krémet próbáljuk úgy elosztani, hogy körbe kenjük vele a tortát, és arra is maradjon, hogy a mázas háromszögek alá kis krém rózsákat nyomhassunk.
Ha még szebbé szeretnénk tenni a tortát, a háromszögek szélesebb végeit mártsuk bele olvasztott tejcsokoládéba, majd olvasztott étcsokoládéval rajzoljunk rájuk díszeket is.
Végül rakjuk ki mandulalapokkal a torta oldalait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése