2010. április 27., kedd

Fonott-töltött kalács recept

.

Fonott-töltött kalács recept

Hozzávalók a tésztához: 50 dkgliszt, (+ 1-2 kanál, ha szükséges), 2,5 dl tej, 10 dkg cukor, 3 tojás sárga, 10 dkg olvasztott vaj, 5 g só, 25 g élesztő, 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a mákos tölteléknek : 10 dkg mák, 50 ml tej, 1 vanília cukor, vagy fahéj (én fahajat tettem), 3 evőkanál cukor.
Hozzávalók a kakaós fonathoz: mazsola, citromhéj, 1 ek kakaópor, 1-2 ek tej
Hozzávalók a 3. fonathoz: aszalt gyümölcsök


Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal jól kidagasztjuk.
Három részre vágjuk, és mindegyiket gombócoknak kidolgozzuk.
Egy részbe beledagasztunk egy evőkanál tejben feloldott kakaót.
Meleg helyen kétszeresére kelesztjük mindhárom tésztát.
Miután megkeltek, lisztezett deszkán egyforma nagyságúra kinyújtjuk őket.
Mindegyiket megtöltjük a töltelékekkel, és felcsavarjuk.

Az egyikbe a mákosat, a másikba az aszalt gyümölcsöket, a kakaós tésztába pedig a mazsolát, és a citromot töltjük bele.
Majd összefonjuk, és kizsírozott tepsibe tesszük.
Felvert tojással lekenjük, mikor rászáradt újra lekenjük, és addig ismételjük, míg a felvert tojás elfogy (szép fényes lesz a teteje), és újra megkelesztjük
Előmelegített sütőben 200 fokon szép aranysárgára megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése