2010. augusztus 28., szombat

Darázscsípés


  • Tésztához

    15 dkg túró
    1/2 dl tej
    1/2 dl olaj
    12 dkg cukor
    1 cs. vaníliás cukor
    30 dkg liszt
    1 cs sütőpor
    csipet só

  • Rátéthez

    10 dkg Rama margarin
    15 dkg cukor
    14 dkg méz
    1 cs vaníliás cukor
    2 ek tej
    20 dkg szeletelt mandula

Elkészítés

Egy tálban összekeverjük a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport. Összegyúrjuk és a tepsi nagyságának megfelelő méretre nyújtjuk. A tésztát a tepsibe tesszük, széleit kissé felhúzzuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A rátéthez a hozzávalókat egy serpenyőbe tesszük és addig melegítjük amíg folyékony állapotba nem kerül. Ráöntjük a tésztára, a sütőt visszavesszük 180 fokra és megsütjük.

Citromos keksz


25 dkg liszt
10 dkg porcukor
15 dkg Rama
1 citrom reszelt héja
1 tojásfehérje
1 cs. vaníliás cukor
1/2 teáskanál sütőpor

Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit ragadós lesz, majd lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk. Tetszőleges formákat szaggatunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 180 fokon megsütjük, majd kihűtjük. Porcukrot kikeverünk annyi citromlével, hogy sűrűn folyó mázat kapjunk, bekenjük vele a sütiket, szórhatunk rá aprított diót, mogyorót, pisztáciát, vagy mandulát is. Hagyjuk megszáradni. Jól záródó dobozban akár 3 hétig is eláll.

Töltött krumplis péksütemény (fruta)


  • Tésztához

    80 dkg pucolt krumpli
    1 tojás
    45 dkg liszt

  • Töltelékhez

    6 főtt tojás
    kolbász ízlés szerint

  • Sütéshez

    zsír vagy sütőmargarin

Elkészítés

A krumplit összevágjuk és sós vízben megfőzzük. Ha kész megtörjük és kihűtjük. Közben a tojásokat is megfőzzük és azt is lehűtjük. A főtt tojást hosszában 6 gerezdre vágjuk, a kolbászt kb tojás hosszúságúra vágjuk, hosszában pedig 4 gerezdre. A hideg krumpliba belekeverjük a nyers tojást és a lisztet. Lisztezett nyújtódeszkán 0.5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, és akkora kockákra vágjuk, hogy egy tojás és egy kolbász beleférjen, majd összetekerjük, a végeit benyomkodjuk, és forró zsírban vagy sütőmargarinban megsütjük.

Ambróziakocka


  • 200 g vaj vagy sütőmargarin
    4 db tojás
    3 dl kristálycukor
    4 dl liszt
    1 cs sütőpor
    1 db narancs reszelt héja és leve
    1 db citrom héja és leve

  • A mázhoz

    3 dl porcukor
    citrusok leve
    1 csomag kandírozott narancs, vagy citromhéj

  • A formához

    margarin

Elkészítés

Melegítsük a sütőt 200 fokra. Vajazzunk vagy sütőmargarinozzunk és szórjunk be egy tepsit, vagy sütőpapírral béleljük ki. Verjük fel jól a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá a citrusok reszelt héját és az olvasztott vajat vagy sütőmargarint, majd a lisztet a sütőporral. Öntsük a formába, rakjuk be a sütőbe 15-20 percre, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Rakjuk a sütit egy sütőpapírra, majd a citrusok levével elkevert porcukor mázat a tetejére kenjük. Megszórjuk a cukrozott narancshéjjal és felkockázva tálaljuk.

Alföldi vargabéles


mazsola
2 dl tejföl
35 dkg liszt
25 dkg margarin
egy kevés tejföl
4 ek. cukor
egy csipet só
15 dkg cérnametélt
30 dkg tehéntúró
5 db tojás
3 dkg vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés

A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, 2 tojás sárgájával, egy kevés tejföllel, egy evőkanál cukorral és egy csipet sóval, majd két cipót formálunk belőle. Az egyiket kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit. A rövid metéltet sós vízben kifőzzük és alaposan lecsöpögtetjük. Az áttört túrót kikeverjük a 3 tojás sárgájával, beletesszük a 2 dl. tejfölt, mazsolát, az olvasztott vajat vagy sütőmargarint és az 5 db. tojás kemény habbá vert fehérjét. Összekeverjük a kifőtt metélttel, és a tepsiben lévő tésztalapra terítjük. Ráborítjuk a másik kinyújtott tésztalapot, a tetejét villával megszurkáljuk, és szép pirosra sütjük.
(180-fokon kb. 40 percig sütöttem.
A tepsi mérete kb.: 24x35 cm.)
Még melegen meghintjük porcukorral, és ha kihűlt, szeletekre vágjuk.

Adventi kalács


2 tojás
25 deka cukor
1 késhegynyi szegfűszeg
1 kévéskanálnyi törött fahéj
2 kávéskanál kakaó
25 deka liszt
3/4 csomag sütőpor
1/4 liter feketekávé

Elkészítés

Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a többi anyagokat. Jól elkeverjük, zsírozott vagy sütőmargarinnal kikent és morzsával meghintett tartóformában 1 óráig sütjük. Ha kihűlt kettévágjuk és gyümölcsízzel megtöltjük.

A királynő kalácsa


  • A bevonathoz

    7,5 dkg cukrozott citromhéj
    1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez
    5 dkg porcukor
    20 dkg nyers marcipánmassza
    20 dkg citromlekvár vagy narancsdzsem

  • A sütőforma kikenéséhez

    Rama Sütőmargarin

  • A tésztához

    27,5 dkg finomliszt
    9 db tojás
    fél teáskanál reszelt citromhéj
    27,5 dkg porcukor
    2 evőkanál rum
    10 dkg cukrozott citromhéj
    10 dkg mazsola
    15 dkg Rama Sütőmargarin

Elkészítés

A mazsolát, a cukrozott citromhéjat rumba áztatjuk, lefedjük és egy éjszakán át hagyjuk, hogy a rum jól átjárja.
A margarint 10 dkg porcukorral és a reszelt citromhéjjal felhabosítjuk, amíg a cukor feloldódik. A szétválasztott tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk és tovább habosítjuk. A lisztet a lecsepegtetett mazsolával és a cukrozott citromhéjjal összekeverjük.
A tojásfehérjét a maradék porcukorral kemény habbá felverjük, egyharmadát a margarinos tojáskrémhez adjuk. A maradék fehérjehabot és a liszt-gyümölcs keveréket váltakozva a margarinos krémhez keverjük.
A tésztát a margarinnal kikent sütőformába töltjük és előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 70 percig sütjük, majd a formából kivéve lehűtjük.
A citromlekvárt áttörjük, hogy teljesen sima állagot kapjunk, majd ezzel (vagy a narancsdzsemmel) megkenjük a kalács külső felületét. A nyers marcipánmasszát porcukorral átgyúrjuk, majd két fólia között kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és bevonjuk a kalács teljes felületét. A tetejét aprított, cukrozott citromhéjdarabokkal díszítjük, majd megszórjuk porcukorral.

30 perces kifli


25 dkg liszt
12,5 dkg joghurt
12,5 dkg vaj vagy sütőmargarin
1/2 cs sütőpor
csipet só

Elkészítés

A vajat vagy sütőmargarint felolvasztjuk és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, vajjal vagy sütőmargarinnal, joghurttal. Az összeállított tésztát kerekre nyújtjuk, kb. fél cm vastagságúra, szeletekre vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal és feltekerjük. Nem kenjük meg semmivel. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg kissé megbarnul. A sütemény gyümölcsös joghurttal kidolgozva és mogyorókrémmel, vagy édes lekvárral megtöltve is elkészíthető. Akkor a végén vaníliás porcukorral kell megszórni.

2010. augusztus 26., csütörtök

Gesztenyegolyók

Ami kell a golyókhoz:
gesztenyemassza
vaj
meggybefőtt
tej
tortadara (eredetileg csokis)

A gesztenyemasszát összegyúrtam egy kis befőttlével, vajjal és tejjel, hogy jól formálható legyen. Golyókat készítettem, úgy, hogy a közepébe meggy került. A megtöltött golyókat megforgattam a tortadarában. Most, április elseje alkalmából színeset használtam... még jó hogy holnapután itt van ez a bolondok napja, így rá lehet fogni ezt a fordulatot. Húsvétra pedig készülhet a hagyományos csokidarás változat.

golyó

2010. augusztus 15., vasárnap

kagylos var torta

micimacko es baratai torta

favago torta


szulinapi teknosbeka torta

dzsungel allatai torta


kavescsesze formaju torta

Hókifli


Hozzávalók:
28 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 5 dkg darált mogyoró, 7 dkg cukor, 3 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 tojássárgája, 20 dkg nem túl kemény vaj, kb. 5 dkg porcukor, a nyújtáshoz: liszt, folpack, sütőpapír

Elkészítés:
Robotgép gyúrópálcájával a lisztet a mandulával, a mogyoróval, a cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, a 2 tojássárgával meg a feldarabolt vajjal összedolgozzuk. Kézzel cipóvá formáljuk, majd folpackba csomagoljuk, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán a tésztából apró kifliket formálunk. Két, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és 200 fokra előmelegített sütőben, tepsinként kb. 10 percig sütjük, amíg a végük enyhén barnulni kezd.
Az átszitált porcukrot a maradék vaníliás cukorral ízesítjük, és a még forró kifliket óvatosan beleforgatjuk. Rácson hagyjuk kihűlni. (jól záródó fémdobozban kb. 4 hétig eláll.)

polip torta

puppy kutyus torta

dinoszaurusz torta

pottyos torta

coweboy kalap torta

pottyos meglepetes torta

mozdony torta

2010. augusztus 14., szombat

Fondant bevonó készítése

50 dkg cukrot 2 dl vízzel felfőzünk lassú tűzön. A cukor teljes olvadásáig állandóan kavargatva, hogy kristály mentes legyen. Forrástól számítva a főzési idő néhány perc. A kristályosodás megakadályozása, illetve lassítása céljából mokkás kanálnyi ecetet teszünk bele. Golyó próbáig főzzük.

Egy pohárba hideg vizet teszünk és vizes kanállal veszünk ki a főzetből és a hideg vízbe engedjük. Ha golyót formál akkor már kész. Az ujjunkkal megnézzük a golyócskát ha nem túlságosan lágy de, könnyen formálható, a főzetet egy hideg vízzel kiöblített, tiszta lábasba öntjük át. A tetejét befröcsköljük kevés vízzel és félre tesszük hűlni. Ha kihűlt, más célra nem használt fakanállal keverni kezdjük. Eleinte a keverés nehezen megy, de később egyre könnyebb lesz. A főzet egyre fehérebb lesz, majd végre teljesen kifehéredik, és porhanyóssá válik.

Torták sütemények bevonására úgy használjuk fel, hogy a szükséges mennyiséget nyeles edénybe tesszük, (én már eleve a nyeles edénybe öntöm át, és ebbe kavarom ki), és fakanállal állandóan kevergetve lassú tűzön langyosra melegítem. Ha nagyon sűrű pár csepp vizet tehetünk hozzá.

Ha színesre akarjuk, ételfestékkel, kakaóporral, kávéval tetszés szerinti színre festhetjük.

Ha a melegítés alkalmával kevés tojás fehérjével hígítjuk, a máz fényesebb lesz.

A bevonandó süteményt előbb hígított gyümölcsízzel (barackízzel) vonjuk be, hogy a tészta a fondant mázat be ne szívja, mert akkor a fondant fénytelen és törékeny lesz.

A kész fondant hetekig eláll vizes ruhával letakarva. A bevonandó tortának a közepére öntjük a fondant-ot, azután hosszú, széles késsel a szélek felé húzzuk a mázat, majd az oldalakat vonjuk be. Igyekezzünk gyorsan dolgozni hogy a máz bevonás közben meg ne fagyjon.

A mignon bevonása felkockázás után. Villára szúrjuk, egyenként bele mártogatjuk, és papírra kirakjuk, míg megszilárdul. A papírra lecsurgott mázat újra lehet melegíteni, így egy csepp sem vész kárba. (ez az adag bőven elég egy torta bevonásához, vagy egy tepsi mignon bemártogatásához).


Grillázs készítése, ahogy én csinálom:


Anyag hányad: két rész kristálycukor, egy rész darabos dió. Kipróbálásra ez elég. Én általában 2 kg cukorból és 1kg dióból szoktam elkészíteni, mert a sablonok és a formák amik nekem vannak ennek a mennyiségnek megfelelő. Ebből aztán elkészíthető ami a képeken látható.

Térjünk vissza a készítéshez: 10 dkg kristálycukrot tégy egy serpenyőbe és karamellizáld. Amikor már arany színű, és méz sűrűségű, akkor már jó. Picit hűtjük, majd hozzáadjuk a dúrvára darabolt diót, lazán összekeverjük, majd formázzuk. Vizes vagy Zsírozott, nyújtó deszkára kirakjuk, és nyújtófával kinyújtjuk téglalap alakura. Majd 10 cm-es és ujjnyi széles csíkokat vágunk. Késsel alá vágunk, fellazítjuk a deszkáról, majd egyesével a két végénél megfogva ellentétes irányba spirál alakura csavarjuk ez a pördincs. Ugyan ilyen eljárással formázhatsz pl. fél köröket, csak a csíkokat akár egy sörös üvegre vagy dunsztosra hajtogatod és felveszi a formát még melegen, ha kihűlt már nem boldogulsz vele, mert törik!!!.

Készíthetünk figurális formákat is, a formákat hámozott burgonyával kenjük ki. Két félformát összeragasztjuk. Semmi jelentősége nincs a hámozott burgonyának, az ízén nem változtat, higiénikusabb mintha csak megmosnánk, és nem tapad meg a cukorban, mert vizesebb, mint héjasan. Egyébként más eszközzel nem igen lehetne kikenni, mert kézzel sem mert túl forró a cukor, kanállal vagy más eszközzel sem, mert beleragad.

Igyekezni kell, de kapkodni nem tanácsos. Azért írtam ilyen pici adagban a kipróbálást, mert ha nem sikerülne elsőre akkor kevesebb menjen veszendőbe. Persze vissza lehet olvasztani, de lehetőleg úgy kell megpróbálni szabni, hogy minél kevesebb maradék maradjon. A visszaolvasztásnál már előfordulhat, hogy elég a cukor, elveszíti arany színét, és erősen karamelles vagy akár kesernyés ízű is lehet. De egy kis odafigyelés kis gyakorlat és már megy is. Ha nagyobb tételben készítjük, akkor más az eljárás. Én gáztűzhelyen készítem, tartalék lángon és öntött vas lábas alátét van rajta. Erre kerül az öntött vas lábasom, vagy dupla aljú lábas. A serpenyőben olvasztás ugyan csak kis adagokban történik, és gyűjtöm az öntött lábasban. Ez a technika azért jó, mert a lábas alátét és az öntött lábas nem hagyja kihűlni a cukrot hanem, egyenlő melegen tartja. A cukrot addig olvasztom míg a kimért adag el nem fogy. Aztán bele a darabos dió lazán össze keverni és szabni. Az elemek összeállítása, ragasztással történik, saját anyaggal, vagy kis adagokba olvasztott cukorral. kinek melyik eljárás a szimpatikusabb. Én mind a két eljárást alkalmazom.


margarinos sajtos.kifli

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 kávéskanál só
1 tojás
220 ml tej
150 g főtt, összetört krumpli
margarin a kenéshez
reszelt sajt a szóráshoz

Az hozzávalókat összegyúrni, és fél órát pihentetni. A kelt tésztát kétfele osztani, egyesével kerek lappá nyújtani, és 12 cikkre vágni, megkenni olvasztott margarinnal, és a szélesebb felétől felsodorni. Így 24 db kifli lesz.

A tepsin letakarva még 30 percet pihentetni, sütés előtt tojással kenjük meg és szórjuk meg reszelt sajttal. ( A sajt helyett, aki jobban szereti sós, köménymagos változatban is elkészíthet.)
Előmelegített sütőben, 200 fokon 25 perc alatt pirosra sütjük.

Omlós burgonyás pogácsa

25 dkg héjában főtt, áttört burgonya
25 dkg finomliszt
25 dkg vaj
1 tojás
1 teáskanál
bors
a szóráshoz reszelt sajt vagy szezámmag
1 tojás a kenéshez

A kihűlt, áttört burgonyához adjuk hozzá a lisztet, a fagyosan lereszelt vajat, a tojást, a sót és a borsot. A tésztát nyújtsuk ki, és félórás időközönként háromszor hajtogassuk. A hajtogatások között a hűtőben tartjuk. A harmadik hajtogatás után körülbelül két ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel berácsozzuk a tetejét, megkenjük tojással, ízlés szerint megszórjuk szezámaggal vagy sajttal és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Bableveshez komplett ebéd vagy vacsora.

lipoti kenyer

A recept: 300 gramm finomlisztet, 100 gramm teljes kiörlésű lisztet kell összekeverni teáskanálnyi sóval, s egy fél mokkáskanálnyi szárított élesztővel, ehhez 300 gramm(!) vizet öntünk, s egy kanállal egy-két percen át jól összekeverjük. Pihenni hagyjuk vagy tíz óráig, egy krémlapáttal kicsit nyújtjuk a videón látható módon. Pár óra múlva pedig 230 fokos sütőben megmelegített forró fémedénybe rakjuk, s 30 percig fedővel, 15 percig fedő nélkül sütjük. Az eredményben: isteni illatos, ropogós héjú kenyér, amelyhez elkészültéig gyakorlatilag nem is kell kézzel hozzáérni


Sajtos sörkifli.

Sajtos sörkifli.


Hozzávalók:

* 1 kg 10 dkg liszt
* 15 dkg élesztő (3 csomag)
* 5 dl langyos tej
* 2 dl étolaj
* 1 evőkanál só
* 2 evőkanál cukor
* 15 dkg sajt
* Töltelék:
* 25 dkg sütőmargarin
* A tetejére:
* tojás
* reszelt sajt

Elkészítés

A tejben a cukrot elkeverjük, beletesszük az élesztőt, felfuttatjuk. A sót a liszttel elkeverjük, és az összes hozzávalót összedolgozzuk. Fél órát letakarva kelni hagyjuk. Amikor megkelt, kisebb darabokat vágunk le belőle, kör alakúra kinyújtjuk, és 8 részre vágjuk. A margarint kockákra vágjuk, egy kis darabot a cikk szélesebb, felére teszünk, és feltekerjük kifli formára. Tetejét tojással megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. 10 percet még a tepsin hagyjuk pihenni. 180 fokon szép pirosra sütjük.

Vörösboros, duplán csokoládés kuglóf.

Vörösboros, duplán csokoládés kuglóf.



Hozzávalók:

* A tésztához:
* 20 dkg sütőmargarin
* 20 dkg kristálycukor
* 2 csomag vaníliás cukor
* 4 tojás
* 28 dkg finomliszt
* 1 csapott evőkanál keserű kakaópor
* fél kiskanál őrölt fahéj
* 1 csomag sütőpor
* 1,75 dl zamatos vörösbor
* 10 dkg étcsokoládé
* A forma kikenéséhez:
* 2 dkg sütőmargarin
* A mázhoz:
* 6-6 dkg ét- és tejcsokoládé
* 0,5 dl főzőtejszín

Elkészítés

1. A puha (szobahőmérsékletű) margarint a kétféle cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet a kakaóval, a fahéjjal és a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk a borral együtt. Az étcsokoládét apróra vágjuk vagy reszeljük, szintén a tésztába keverjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.

2. A masszát egy margarinnal kikent kuglóf formába töljük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 1 óra 5 percig, tűpróbáig sütjük. Hűlni hagyjuk.

3. A mázhoz a kétféle csokoládét vízgőzre állítva fölolvasztjuk, a tejszínt hozzákeverjük, majd amikor kissé kihűlt, a kuglófra kenjük vagy locsoljuk. Megvárjuk amíg megdermed rajta, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Nutellás bejgli.

Nutellás bejgli.



Hozzávalók:

* Tészta recept 3 rúdhoz:
* 50 dkg liszt
* 5 dkg porcukor
* 22 dkg sütőmargarin
* 1 kávéskanál só
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 tojás sárgája
* 2 dkg élesztő
* 1,3-1,4 dl hideg tej
* Töltelék anyagai:
* kb. 12-15 dkg darált háztartási keksz
* kb. 25-30 dkg őrölt pörkölt mogyoró
* kb. 45-50dkg Nutella

Elkészítés

Tészta készítése: A hideg tejben feloldjuk az élesztőt, a cukrot és a tojás sárgáját. A többi anyagot egymással alaposan összemorzsoljuk. Ha a tészta rögösre áll össze, a tejet két részletben hozzágyúrjuk. A készre gyúrt tészta akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsosan lágy. A tésztát három részre osztjuk, gömbölyítjük, hűtőben letakarva pihentetjük.
Töltelék készítése: A feltüntetett anyagokból képlékeny, nem túl lágy tölteléket keverünk.
Bejgli összeállítása: A három tésztából egyenként, liszt nélkül téglalapokat nyújtunk. A 30 dkg tölteléket a tésztákra terítjük úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebbik oldalait visszahajtjuk, hosszabbik oldalról pedig feltekerjük. 1 egész és 2 tojássárga elegyével vékonyan megkenjük a bejgliket, és száradni hagyjuk. A száraz tojásrétegre újabbat kenünk, majd langyos helyen, lassan (1-1,5 óráig) kelesztjük a tésztát. Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek, először forró (220°C-os), majd ha szép barna kérge van, kicsit lehűtött (200°C-os) sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.

Egyszerű omlós keksz

45 dkg liszt,
* 22,5 dkg puha margarin,
* 15 dkg cukor,
* 1 csomag vaníiliás cukor,
* csipetnyi só,
* 1 tojás
Keverd össze a lisztet a cukorral, a vaníliás cukorral, csipetnyi sóval. Morzsold bele a vajat, és add hozzá a tojást!



Gyúrd össze könnyen formálható tésztává, majd pihentesd a hűtőben egy-két órán át!

Nyújtsd ki a tésztát és szaggas különböző formákat kedved szerint!

Tedd sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és 10 perc alatt süsd készre!

grillazsozas



A grillázs készítéséről:

A grillázsféleségeknél pörkölve, vagy szárítva használjuk az olajos magvakat, darabosan, csupán durvára őrölve. A grillázskészítéshez jobb, ha kockacukrot használunk, először egy kis mennyiséget olvasszunk meg, utána tegyük hozzá a többit, kevergetve. Az olvadásfokra hevített cukor részben karamellizálódik, megpörkölődik, sárgásbarna színű lesz. Ezután a cukorba a pörkölt, darált olajos magféleséget keverjük, általában diót használunk hozzá. Minél kevesebb a dió a grillázsban, annál merevebb, törékenyebb lesz.

Amennyiben morzsalékos formában akarjuk használni, tördeljük össze, és egy vastagabb fóliában, nyújtófa segítségével, vagy húsklopfolóval zúzzuk össze. Ügyeljünk arra, hogy ép darabkákat kapjunk belőle.

Melegen, forrón formálható. Ehhez, ha már nagyon kihűlt volna, a sütőbe tegyük be. Ne süssük, csak melegítsük, kb. 70 °C fokon lehet vele dolgozni, ekkor már nem ragad, de formálható állagú. A grillázst hideg fémtálcára öntjük, amelyet előtte olajjal átkentünk, hogy ne ragadjon rá a massza. A deszkát is olajozzuk, amelyen sodrófa segítségével lapokat formáljunk, amelyből már különféle díszeket alakítunk ki.

bohoc torta

baranytorta

marcipan kutyatorta

bohochal torta

sunike csalad torta

hello kitty cia torta

teknos torta

mikulas telapo torta

kiralylany torta

fazek torta

hangya torta

csiga torta

teknos torta