2010. december 22., szerda

Darazsfeszek


forras:savalaura.blogspot.com
500g liszt
250g vaj
2tojassargaja
1 kanal zsir
1kk so es cukor
25gr szaritott eleszto
keves tej.

toltelek:250gr dio
100ml tej
200gr cukor















2010. december 21., kedd

karacsonyi linzerek


Hozzávalók:
300 g porcukor, 600 g vaj, 800 g liszt, 200 g darált dió, 1 tojássárgája, késhegynyi só, késhegynyi fahéj, házi baracklekvár az össze illesztéshez, pocukor a szóráshoz (olvasztott étcsoki - fehércsoki - tejcsoki a formák bevonásához)

Elkészítés:
A hozzávalókat szokásos módon gyúrjuk össze, majd két órára tegyük hűtőbe a tésztát. Kb. 3 mm-re nyújtsuk ki, és kör alakú cikkcakkos, csillag alaku, sziv alaku, fenyő alaku formával szúrjuk ki. A formák fele a fenyő kivételével középen legyen lyukas. 180 fokon, 13 percig süssük őket. Ragasszunk egy teli és egy lyukas formát össze baracklekvárral, a lyukba tegyünk diót, vagy ha a lyuk kisebb, mogyorót. Bevonjuk a formákat olvasztott csokival- akár felesben barna és fehér színűre, tetszésünknek megfelelően. Az olvasztott csokihoz adjunk kevés olajat hogy szép fényes legyen a sütink! Másnapra ragyogó puha lesz.

Mézeskalácsból virágos tálka


Hozzávalók:
Az alap a klasszikus mézeskalács tészta (50 dkg méz, 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 1 kg liszt, 1-1 evőkanál őrölt fahéj, szegfűszeg, 1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna, 1 tojás). A mézet lassú tűzön keverd el a vajjal és cukorral. Ha kihűlt, keverd hozzá a száraz hozzávalókat és a tojást. Alaposan dolgozd össze, és hagyd legalább 1-2 órát hűvös helyen pihenni.

A tálka elkészítése:
A tálka elkészítéséhez szükségünk van egy fémtálkára. A tál külső felületét vonjuk be alufóliával. Simítsuk el a fólia gyűrődéseit. Először keressünk a tálka alsó átmérőjével megegyező méretű kerek pogácsaszaggatót. Tegyük a felfordított, bevont tálkára a körlapot. Szaggassuk ki a hat szívet, és helyezzük egymástól egyenlő távolságra őket a tálka külső falán. Simítsuk az ívelő formára a sík figurákat. Ezután formázzunk 6-6 golyócskát a tésztából, és kicsit lapítva illesszük az üres részekbe, hogy összekapcsolják a szíveket. Süssük meg a mézeskalács tálkát (a fémtállal együtt helyezzük a sütőbe), a sütőből kivéve kenjük át egy egész felvert tojással. Ha kihűlt, óvatosan emeljük le a tálkáról, majd az alufóliát is távolítsuk el. Díszítsük mázzal a kép alapján vagy tetszés szerint.

Diós-mákos bejgli magyarosan


Összetevők:

Diótöltelékhez: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, a tészta nyújtásához: liszt, a megkenéshez: 2 tojás, a tepsi kikenéséhez: vaj vagy zsír tésztához: 60 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 10 dkg zsír, 1,5 dl tej, 1 púpozott evőkanál cukor, 1,5 dkg élesztő, 2 tojás, csipetnyi só, máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál baracklekvár.
A lisztet a vajjal meg a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojásokkal, csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek. A darált mákot, illetve diót a cukorral összekeverjük, és a tejjel felforrázzuk. A mazsolát hozzáadjuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a máktölteléket még baracklekvárral is ízesítjük. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit) vagy 20 kiflit süthetünk. Az előbbihez a tésztát 4 részre osztjuk, és lisztezett deszkán egyenként 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt a mák-, kettőt a diótöltelékkel kenünk meg, majd feltekerjük. Ha kifliket készítünk, akkor az egész tésztát 2 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és 8x8 centis négyzetekre vágjuk. A közepükre tölteléket halmozunk, egyenként felhengergetjük, majd kifli formájúra hajtjuk. Mind a bejglit, mint a kifliket vajjal kikent tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen - legjobb hűtőszekrényben- 40-50 percet pihentetjük. Utána a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 30 percig pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal a kifliket kb. 20, a tekercseket kb. 35 percig sütjük

notellas bejgli


Hozzávalók:

* Tészta recept 3 rúdhoz:
* 50 dkg liszt
* 5 dkg porcukor
* 22 dkg sütőmargarin
* 1 kávéskanál só
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 tojás sárgája
* 2 dkg élesztő
* 1,3-1,4 dl hideg tej
* Töltelék anyagai:
* kb. 12-15 dkg darált háztartási keksz
* kb. 25-30 dkg őrölt pörkölt mogyoró
* kb. 45-50dkg Nutella

Elkészítés:

Tészta készítése: A hideg tejben feloldjuk az élesztőt, a cukrot és a tojás sárgáját. A többi anyagot egymással alaposan összemorzsoljuk. Ha a tészta rögösre áll össze, a tejet két részletben hozzágyúrjuk. A készre gyúrt tészta akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsosan lágy. A tésztát három részre osztjuk, gömbölyítjük, hűtőben letakarva pihentetjük.
Töltelék készítése: A feltüntetett anyagokból képlékeny, nem túl lágy tölteléket keverünk.
Bejgli összeállítása: A három tésztából egyenként, liszt nélkül téglalapokat nyújtunk. A 30 dkg tölteléket a tésztákra terítjük úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebbik oldalait visszahajtjuk, hosszabbik oldalról pedig feltekerjük. 1 egész és 2 tojássárga elegyével vékonyan megkenjük a bejgliket, és száradni hagyjuk. A száraz tojásrétegre újabbat kenünk, majd langyos helyen, lassan (1-1,5 óráig) kelesztjük a tésztát. Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek, először forró (220°C-os), majd ha szép barna kérge van, kicsit lehűtött (200°C-os) sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.

dios es makos patko


Hozzávalók:

* A tésztához:
* 50 dkg liszt
* 25 dkg vaj
* 2 egész tojás
* 5 dkg cukor
* 2 dl tej
* 3 dkg élesztő
* pici só
* A diótöltelékhez:
* 30 dkg darált dió
* 20 dkg porcukor
* citromhéj
* 10 dkg mazsola
* A máktöltelékhez:
* 30 dkg darált mák
* 20 dkg cukor
* 3 dl tej
* vaníliás cukor
* A tetejére:
* 1 tojás

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt kevés langyos tejjel és pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsorjuk, hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, az élesztőt, a porcukrot, a sót, a tejet, és jól eldogozzuk. Két órán át deszkán letakarva pihentetjük.

A diótöltelékhez 3 dl vízből a cukorral szirupot készítünk. Belekeverjük a diót, a mazsolát és a citromhéjat.

A máktöltelékhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, a cukrot és a vaníliás cukrot.

A tésztából 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk. 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük a tölkeléket, majd összecsavarjuk. Tetejét egész tojással megkenjük. Sütőbe helyezés előtt az oldalát hegyes villával gyengéden megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel. Forró sütőbe tesszük, és megsütjük.

2010. december 15., szerda

Szaloncukor 2x:kókuszos és rumos diós mazsolás



A főzősulis lányoknak.

Tulajdonképpen nem olyan nehéz házilag szaloncukrozni, csak rá kell szánni magunkat (meg az időt, mert azért ez elég macerás munka), az eredmény pedig kárpótol a fáradtságért.

A csomagolásnál végül a cakkozott zsírpapír+ színes fólia mellett döntöttem, így oldódott meg a tavalyi dilemma, hogy lehet e nem étkezési csomagolópapírba szaloncukrot csomagolni. Így legalább nagyon oldszkúl lesz. Már csak fóliát kell szereznem hozzá…

* 12 db
* 8 dkg darált dió
* 10 dkg mazsola
* 0,5 dl rum
* 1 ek nádcukor
* étcsoki a bevonáshoz (50% kakaótartalmú, nagyjából 10 dkg)

A rumot felfőzzük a mazsolával és cukorral, addig melegítjük, amíg az összes folyadékot magába nem szívja a gyümölcs. Késsel (vagy késes robotgéppel) nagyon finomra aprítjuk, majd összegyúrjuk a finomra darált dióval. A masszából szaloncukor méretű és formájú rudakat formázunk, majd olvasztott csokiban megmártjuk.

A mártás menete: a csokit vízgőz felett vagy vastag aljú edényben a legkisebb láng felett addig melegítjük, amíg épp csak megolvad. Lehúzzuk a tűzről, majd minden rudat egyesével megforgatunk benne, lecsepegtetjük a fölösleget és szilikonos sütőlapra tesszük hűlni.

* 16 db
* 10 dkg kókuszreszelék
* 5 dkg kókusztej
* 3 ek cukor
* 2 tk étkezési keményítő ( 3 gr)
* étcsoki a bevonáshoz (50% kakaótartalmú, nagyjából 15 dkg)

A kókusztejet összefőzzük cukorral és fél deci vízzel, majd hozzákeverjük a keményítővel jól elkevert kókuszreszeléket és addig melegítjük, amíg a kókusz felszívja a folyadékot. Sűrű, jól formázható masszát kell kapnunk. Kihűtjük, formázzuk, majd bevonjuk. A csokit itt nekem egyszerűbb volt két fázisban felvinni, mert a kókuszreszelék így nem keveredett el benne és sima maradt a bevonó is. Ehhez első körben ecsettel lekentem a rudak alját, majd ezt hagytam hűtőben (teraszon) megszilárdulni, utána megfordítottam és ecsettel lekentem a maradék részeket is.

Bonbon 2x: fehér csokis kókuszkrémmel és étcsokis sós karamella krémmel, pirított szezámmaggal



Néhány hasznos info a recepthez:

-szilikonos bonbonformát használtam, de elvileg a bonbonkészítéshez már bevált szilikonos jégkockatartóval is működik

-csoki: fehér 20 dkg-os Choceur, ét: 70% Moser Roth, mindkettő az Aldiból. Általában édességekhez ezt használom, nekem nagyon bevált

-olvasztáshoz vastag aljú öntvény teflon edényt használok és a lehető legkisebb lángot, de a vízfürdő is jó.

- az Aldis bonbonformákat használtam, erre vonatkoznak a mennyiségek.

- szilikonos bonbonforma rendelhető a GasztroShoptól, illetve megvásárolható a Butlersben.

* 8 db
* 7,5 dkg étcsoki (70%)
* 2 ek cukor
* 2 ek tejszín
* kis csipet só
* 1,5 tk szezámmag

A széttördelt csokit megolvasztom vízfürdő felett vagy nagyon kis lángon, vastag aljú teflon edényben, épp csak addig melegítem, amíg folyós nem lesz, ezt követően szilikonos ecsettel kikenem a bonbonformákat (a bonbonformákat érdemes lehűteni kenés előtt, akkor hamarabb rádermed a csoki, szebben lehet kenni). Hűtő, 15 perc, amíg megszilárdul. Ha vékony rétegben sikerült csak a kenés, vagy nem lett egyenletes, még egy rétegben fel lehet vinni a csokit vagy korrigálni a hibákat. (én két rétegben kentem) Ezután ismét 15 perc hűtő (a visszaszilárduló csokit minden alkalommal óvatosan, kíméletesen kell újramelegíteni, de vízfürdő felett is lehet melegen tartani, ilyenkor ügyeljünk arra, hogy 32°C körül legyen a hőmérséklet, és ennél ne magasabban)

A cukorból karamellt készítek, a nagyon kis csipet sóval együtt, majd hozzáadom a tejszínt és két evőkanálnyi vizet, feloldom vele a karamellt majd sűrűre főzöm, pohárba csorgatom és kihűtöm.

A szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítom.

A krémmel betöltöm a bonbonokat (ne érjen fel a krém a peremig teljesen), majd megszórom kevés szezámmaggal.

Végül minden bonbont kevés olvasztott csokival lezárok, a felesleget spatulával lehúzom és a hűtőben 2-3 órán át dermesztem kipattintás előtt.

* 8 db
* 7,5 dkg fehér csoki
* 1 ek kókuszreszelék
* 5 ek kókusztej
* 1 ek cukor
* 1 mk rózsavíz

A kókusztejből, kókuszreszelékből, cukorból és rózsavízből sűrű krémet főzök, majd kihűtöm. (több krém lesz egy kicsivel, mint amennyi a bonbonba kell)

A csokival, bonbonformával, betöltéssel hasonlóan járok el, mint fent, de a fehér csokira sokkal jobban kell ügyelni az olvasztásnál, mert nagyon hamar összeugrik, ha túlmelegítjük. Olvasztásnál ne kevergessük, és ahogy kenhetővé válik (még akkor is, ha vannak benne fel nem olvadt darabok) azonnal húzzuk le a tűzről/vízfürdőről.

Házi bon-bon készítése

Az első csokigolyó.

Az elkészítése a alapcsokinak a következő:

10 dkg étcsokoládé
5 dkg natúr vaj
5cl habtejszín

Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a vajat, majd a tejszínt, és összemelegítjük.
Ezután hűlni hagyjuk, majd mikor már jól formálható, elkészítjük a bon-bonunkat.

A csokigolyóhoz marcipánt használok, amit egy kis keserű mandula aromával felturbózok, hogy intenzívebb íze legyen.
Kicsi marcipángolyókat formálok, amire a csokoládé masszából felviszek egy réteget, kb. 4-5 mm vastagságban, megformálás után hagyom teljesen kihűlni, és kevés vajjal felmelegített csokoládébevonóba mártogatom, majd még csokidarában is megforgatom.
Legkönnyebb, ha fogvájóra szúrjuk fel a golyókat, aminek a segítségével könnyen bemártható, és azután egy sütőpapírral bevont hungarocellbe szúrható, a teljes megszilárdulásig. Azután papírkapszlikban tároljuk. Nekem nagyon jó kamrám van, ott szoktam fogyasztásig tárolni a többivel.

A következő szintén marcipán és alapcsoki kombinációja, de itt meggydzsemet is tettem a kettő közé. Tehát az alapcsokit ellapítottam egy kézi hengerrel, a marcipánt is ellapítottam, lehetőleg egyenlő nagyságúra. A meggydzsemet még sűrítettem azzal, hogy tovább forraltam, és miután kihűlt rákentem a csokimasszára, befedtem a marcipánmasszával, felvágtam kis téglatestekre, és bevontam csokibevonóval.

Készíthetjük zselésen is, ilyenkor kb 1 dl meggylét felmelegítünk2 zselatinlappal,amit előzőleg beáztattunk. Ezt simítjuk a két réteg közzé. Természetesen a zselét teljesen kihűtjük, ellenkező esetben felolvad a csokimassza.

A harmadik bon-bon a képen a bounty.

2 dl tej (én a kókusztejet jobban szeretem)
8 dkg vaj
6-8 dkg cukor
12dkg kókuszreszelék
30 dkg étcsokoládé a bevonáshoz

A tejet a vajjal és a cukorral felforralom, hozzáadom a kókuszreszeléket és addig főzöm amíg el nem válik az edény aljától. Kb. fél óra. Azután egy tálcára simítom, és teljesen kihűtöm. Majd egész éjszakára beteszem a hűtőbe. Másnap felvágom és kicsit megformázom, hogy henger alakú legyen és fogpiszkálóra felszúrva olvasztott csokoládéban megmártom.
Isteni finom.
A tetejét díszíthetjük kókuszreszelékkel, esetleg apróra vágott pisztáciával. Ezután a papírkapszliba rakjuk.

Én nem szeretem a kész bon-bonokat hűtőben tárolni, mert kicsapódik a kakaóvaj, és szürkés bevonatot képez rajta. Ha az alapmasszát elkészítjük, csak a fantáziánkat kell használni, hogy minél változatosabb legyen a csemegénk. Annyiféle képen lehet variálni, hogy magunk sem képzelnénk.













Puha mézeskalács

-25 dkg méz
-25 dkg vaj
-6 tojás
-40 dkg porcukor
-2 tk. szódabikarbóna
-1 zacskó Kotányi mézesfűszerkeverék (lehet saját ízlés szerint is összeállítani)
-reszelt kezeletlen citrom és narancshéj ízlés szerint
-4 ek.citromlé
-1 kg finomliszt (nálam búzacsírával, de lehet egy része teljes kiőrlésű is)

A díszítéshez:
-íróka: 1 tojásfehérje, kb. 20-25 dkg porcukor, 1 teáskanál ecet/citromlé
-vagy: magok, szárított gyümölcsdarabok, csokoládé megolvasztva

A mézet vajjal kis lángon felmelegítettem, kihűtöttem. A tojásokat a cukorral, szódabikarbónával, fűszerekkel, reszelt héjakkal és a citromlével összekevertem a robotgéppel.
Felváltva adtam hozzá a mézes vajat és a lisztet. A gép nálam végig nem bírta ezt a sűrűséget, a legvégén kézi erőt vetettem be.
A tészta kenődik ekkor még, ahogy Moha is írja, de nem kell megijedni, ilyennek kell lenni ekkor a masszának.
Egy éjszakára mindenképpen hűtőbe kell tenni pihenni. (Több is lehet, nem lesz attól sem semmi baja. )
Másnap kivettem belőle egy kisebb adagot és lisztezett deszkán átgyúrtam. Kb. 3 mm vékonyra nyújtottam, kiszaggattam a formákkal és sütőpapíros tepsire rakosgattam nem túl közel egymáshoz. ( Nagyon nagy távolság nem kell, de azért nőnek! )
Előmelegített sütőben légkeverésen én 150 fokon kb. 10 percig sütöttem. Normál üzemmódban legyen 170 fok! Semmiképpen nem szabad megbarnulnia, ez az egyik titka a puhaságnak - szép aranysárgán kell kivenni, mikor a teteje tapintásra már nem horpad be.
Ha kihűltek, lehet írókázni őket.
Én ezt most kihagytam, helyette olvasztott fehércsokival díszítettem, amit zacskóba tettem, azon tűvel lyukat fúrtam, és ugyanúgy jártam el, mintha tojásfehérjével dolgoznék.
(Ehhez a fehérjét elkezdjük habbá verni és lassan adagni hozzá a kétszer átszitált porcukrot és az ecetet.Valószínű, hogy nem kell az összes cukor, ez a tojás nagyságától függ, lényeg, hogy ne legyen túl sűrű sem. Egy zacskóba kanalazzuk, a tetejét összecsavarjuk és az egyik sarkára nagyon pici lyukat vágunk, így szép vékonyan lehet vele írni. )
Kipróbáltam a tészta maradékából a puszedlit is, az is tökéletesen működik: dió nagyságú gombócokat formáztam, ezeket kicsit tovább, kb. 12-14 percig sütöttem, így hagyományos puszedli formájuk lett és ezek is finom, puhák maradtak.
Összesen kb. 200-220 db mézeskalács jön ki ebből az adagból.

Mézeskalács tészta

  • 40 dkg méz
  • 30 dkg margarin
Mikróban összemelegítem, míg a vaj elolvad.
  • 50 dkg porcukor
  • 6 egész tojás
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
Ezeket összeturmixolom.
  • 1,5 kg liszt
A mézet és a turmixot alaposan elkeverem, majd fakanállal belekeverem a lisztet is. Nem lesz kemény a tészta, így jó, csak váljon el az edény aljától.
Legalább 1 napig pihentetem letakarva szobahőmérsékleten.
160 fokos sütőben sütöm 8-10 percig.

Íróka: 1 tojásfehérjét 20 dkg porcukorral alaposan kikeverem, mixerrel 3-4 percen át. Akkor jó, ha nehezen csurog le a habverőről. Pár csepp citromlét teszek hozzá, ettől fényesebb lesz. Egy vastagabb zacskóba töltöm, egyik sarkán pici lyukat vágok. A kihült mézeskalácsot ezzel díszítem.

Ez a mi koszorúnk, fahéj illatú gyertyával, még jobban kiemeli a mézeskalács illatát, ami az egész lakást belengi most.










Ezek az ajtódíszek is az iskolába
mennek holnap.

domino kocka


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 ek. kakaópor
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl étolaj
  • 1 tk. vanília
  • 1 tojás
A szárazanyagokat összekevertem egy tálban, egy másikban a nedves anyagokat, majd a kettőt egy fakanállal jól elkevertem. (Ha muffinnak készítem még 15 dkg csokilencsét teszek bele.)


Tepsibe simítottam, így sütöttem meg. Mikor kihült kettévágtam. Az alsó lapot megkentem vékonyan baracklekvárral, majd beborítottam vékonyra szelt birsalmasajttal, amit eddig sikerült jól elrejtenem. Erre tettem a kinyújtott marcipánt. A felső kakaós lapot is megkentem vékonyan lekvárral, a marcipánrétegre borítottam. Az egészet egy deszkával lesúlyoztam. Pár óra múlva apró kockákra, a vége felé azért egyre nagyobbak lettek, vágtam. Olvasztott csokoládéba mártottam, tetejét díszítettem. Lehet olvasztott fehércsokoládéval, vagy a mézeskalácsnál használatos írókával.

mezeskalacs ajandekba


.
Tavaly kis tálkákat készítettem, amiket különböző trüffelekkel, bonbonokkal töltöttem meg!

A tésztát előzőnap állítottam össze, majd a konyhapulton hagytam pihenni. Másnap, lisztezett felületen egészen vékonyra nyújtottam. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, a kinyújtott tésztából egy darabot arra fektettem, és egy kistányért sablonnak kinevezve, pizzavágóval körül rajzoltam. Ha a kivágott formát utólag tesszük át a tepsire, akkor eldeformálódik. 170 fokos sütőben sütöttem 8 percig.
A doboz oldalának kis négyzeteket vágtam ki. Egy hossazbb vonalzót használtam sablonnak. Ezt fektettem a tésztára, majd mindkét oldalánál végighúztam a pizzavágót, majd amíg a tészta tartott, mindig feljebb vittem a sablon, úgy, hogy az előzőleg megvágott felső élhez illesztettem a vonalzót. Így anyagveszteség nélkül sok kis négyzet kijött. Majd a csíkokra merőlegesen illesztve a sablont is végigvágtam a tésztát. Ezeket a kis négyzeteket emeltem át a tepsire. Keményebbre sütöttem őket.
Összeragasztás, díszítés történt, miután kihültek a doboz alkatrészei. A dobozba pedig mézeskalács formák kerültek.

szendvicskenyer


Hozzávalók:
Kovászhoz:
  • 1 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • csipet cukor
A tejet meglangyosítom a cukorral, belemorzsolom az élesztőt, majd a liszttel elkeverem, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejét megszórom kb. egy evőkanálnyi liszttel és 30-40 percig hagyom langyos helyen kelni. Akkor jó, ha szépen felemelkedik, teteje megrepedezik.

Tészta:
  • kovász
  • 2 dl langyos tej
  • 40 dkg BL 80 liszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. tejpor (vagy burg.pehely)
  • 1 tojássárgája
  • 4 dkg olv. vaj
Kenyérsütőgép üstjébe pakolom az összes hozzávalót, majd 20 perc alatt szép hólyagos, kicsit lágy tésztát dagasztatok vele. Mixerrel is vagy kézzel is bedagasztható. Ha szükséges 1-2 ek. tejet még adok hozzá. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Lisztezett felületre borítom, majd négy egyforma darabba vágom. A darabokat keskeny hosszú csíkká nyújtom, majd egyesével feltekerem, pont mint a hokkaido kalács formázásánál. Sütőpapírral kibélelem a nagy doboz formát, egymás mellé teszem a tésztákat. Hagyom ismét hogy jó duplájára nőjenek, majd egy ollóval becsipkedem őket.


A kimaradt tojásfehérjét elkeverem egy evőkanál vízzel és vékonyan bekenem a megkelt tésztát vele. A sütőt 200 fokra melegítem. Gőzös sütőben ezen a hőfokon sütöm 10 percig, majd visszaveszem 180 fokra és további kb. 25-30 percig sütöm. Rácsra téve hagyom hülni.


buborek kalacs



Hozzávalók:
  • 14 dkg tej
  • 12,5 dkg tejszín
  • 1 kisebb tojás
  • 6 dkg cukor
  • 1 ek. burgonyapehely
  • csipet aszkorbinsav
  • csipet só
  • 30 dkg finom liszt
  • 15 dkg BL 80 liszt
  • 2 dkg élesztő

Szokásos módon a gépre bíztam a dagasztást, majd kelesztőtálban kelesztettem 45 -50 percig.
A tölteléket csak ekkor készítettem el, mivel sütőpor is van benne, nem akartam, hogy hamarabb beinduljon.
Töltelék:
  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg finom liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 8 dkg olv. vaj
  • 1 dl tej
  • 0,5 dl friss narancslé (vagy tej)
  • 1 narancs (citrom) reszelt héja
  • 2 tk. sütőpor
  • csipet fahéj
A hozzávalókat összekevertem egy tálban.


A megkelt tésztát kiborítottam, majd 16 egyforma darabba osztottam. Én szeretem, ha tényleg egyformák, ezért pontosan megmértem őket. A tésztákat kis gombócokká igazítottam.

Egyesével kör alakúra húzkodtam őket, kb. 2-3 mm vastagra, majd a közepükre tettem egy-egy kanál tölteléket.

A töltelék felett óvatosan összehúztam, majd össze is csíptem a tésztát, igyekeztem jól lezárni.


A nagy méretű doboz formát kibéleltem sütőpapírral, majd az aljába tettem 8 gombócot egymástól kicsit elcsúsztatva.


A második sor gombóc jött a tetejére, úgy, hogy ne pont az alatta lévőre kerüljön, hanem az alatta lévő kettő közepére. Egy vastagabb ruhával letakarva kelt egy órán keresztül. Ezután lekentem tojással, majd megszórtam egész mákszemekkel.

170-180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 40 percig. 10-15 perc után a tetejét egy alufólia darabbal leborítottam, különben a villanysütőben nagyon megég. Rácsra téve hagytam kihülni.
Nagyon mutatós volt, minden szeletnél máshol bukkant fel a máktöltelék.