2011. március 2., szerda

smore-szelet

A S'more egy amerikai édesség, amit tábortűznél szokás készíteni, lényegében keksz-szendvics: egy nagy darab grillezett marshallow és egy szelet csoki két graham keksz között.
A hozzávalók ugyanazok, az elkészítés egészen más, a végeredmény egy brutálisan amerikai süti: minden jó belepakolva félelmetes töménységben.



S'more szelet

Hozzávalók (22X32 cm-es tepsihez): 1/2 csésze cukor, 225 g vaj, 1 tojás, 2 ek vanília kivonat vagy aroma, 150 g teljes kiőrlésű keksz ledarálva, 190 g liszt, 1/2 tk só, 2 tk sütőpor, 24 dkg tejcsoki, 32 db marshallow (ha nincs fehér, szerintem simán megteszi a színes is, ígyis-úgyis csúnya lesz :)
Elkészítés: A puha vajat a cukorral habosra kevertem, majd tovább keverem a tojással és vaníliával, míg szép sima nem lesz.
Egy másik tálban összekavartam a kekszet, lisztet, sót, sütőport, majd az egészet a vajas-tojásos masszához kevertem.
A massza 2/3-át a tepsibe nyomkodtam hideg vízzel benedvesített kézzel. Erre rászórtam a durvára darabolt csokit, majd a konyhai ollóval szétvagdosott marshallow-t. Kiskanállal rászórtam a tészta maradékát és nedves kézzel amennyire csak tudtam, szétnyomkodtam a tetején.
180 fokra előmelegített sütőben az alsó sínen 30 percig sütöttem. Jót tesz neki 1-2 óra állás tálalás előtt, de szerintem másnap volt a legfinomabb

Csoki torta

Yin Yang torta

nöi test torta


Fondant készítés

Torták bevonására használjuk. Ez egy marcipánt helyettesítő, költségkímélő massza, jól formázható akár a gyurma. Figurák készítésére is kiválóan alkalmas.
Aki esetleg nem ismeri ,ennek egy képlékenyebb változata a mignon sütiken bevonatként mázként biztosan ráismer.Végül is egy cukor máz. Jelen esetben massza.
Összetevők:

60-80 dkg porcukor
9 gramm zselatin
70 ml víz
2 ek méz
50 gramm margarin
2 tk mandula aroma
2 ek étkezési keményítő

A porcukrot minden esetben átszitáljuk! Ettől válik finom jól kidolgozható anyaggá. Már vásárlásnál figyeljünk oda mert kevés kristály nélküli porcukrot árulnak, az pedig nagyon lerontja a fondant minőségét. Nekem a sweet family vált be.
Akkor kezdjük is fázisonként...
Szóval a porcukrot átszitáljuk..
Majd kb 40 dekát hagyunk a tálban, a többit félre tesszük egy másik edénybe .
A tál közepébe készítünk kanállal egy mélyedést, s közben hozzádobjuk a két ek keményítőt. Ide kerül majd a forró zselatinos keverék..
Gőz felett a zselatint és a vizet összefőzzük, hozzáadjuk a feldarabolt margarint és a mézet.
Ráöntjük porcukorra , a mélyedésünkbe, majd egyneművé keverjük...
Ekkor szoktam hozzáadni a mandulaaromát,és az ételfestéket, főleg a por állagú festékeket, vagy kakaóport, mert utólag kiszárítja és törni fog. A zselé, gél, vagy paszta állagú festékekkel utólag is lehet színezni azok nem tesznek kárt benne.
Lassan adagoljuk bele a porcukrot..














Amikor már nem tudjuk, kanállal, fakanállal keverni, kézzel dolgozzuk át a masszánkat.
Vigyázzunk ne legyen kemény mert sokat szilárdul a kötelező kis hűtős pihi során.
Csak addig porcukrozzuk, míg már nem ragad a kezünkhöz.








Kész is van..most megy a hűtöbe pihenni egy kicsit.
Minimum 1-2 órát, de lehetőleg már előző nap el kell készíteni.
Felhasználás előtt újra átdolgozzuk. Étkezési keményítő segítségével ..(mintha liszteznénk a tésztánk nyújtáskor) kinyújtjuk és bevonjuk vele a tortánkat.


Tipp:
A fondant akkor tapad szépen, légmentesen és göröngyök nélkül a tortára, ha előtte kívülről szépen egyenletesen krémmel (tejszínhabbal) elsimítjuk ,és lehetőség szerint hagyjuk dermedésig hűtőben pihenni.

Karamellás szelet

Az alaphoz:
  • 25 dkg szögletes háztartási keksz
Az áztatáshoz:
  • 1,5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • fél dl rum/ fél dl kávé
A krémhez:
  • 3 cs főzős karamell ízű pudingpor
  • 1 l tej
  • 0,5 l Hulala
  • 4 db nagy sport szelet
Elkészítés:
  1. A háztartási kekszet édesített tej és kávé vagy rum (rumaroma) keverékében beáztatjuk, ügyelve, hogy ne ázzon szét!
  2. Majd egy közepes méretű, magas falú tepsit kirakunk vele úgy, hogy mindenhol fedje a tepsi alját.
  3. A karamellás pudingport kevés hideg tejben elkeverjük, ízesítjük cukorral, és a többi tejben felfőzzük, hogy jó sűrű legyen, és még forrón a kekszre öntjük.
  4. A fél l Hulalát habbá verjük, és a 3/4 részét a karamellpuding tetejére tesszük, ha már kihűlt a pudingkrém.
  5. A maradék Hulalába beletesszük a Sport szeleteket felolvasztva. (A csokit mikróban olvaszthatjuk fel, de figyeljünk, kevés idő kell neki, mert karamellizálódik.) Ez kerül a tetejére.
  6. Hűtőbe tesszük, másnap fogyasztható.

mexikoi piskota

Anyák napi szalvetta dísz Imre Beáta, 2010. április 14, szerda

Egy zöld szalvetta lesz a rózsa leveles része, míg egy bordó, rózsaszínes szalvetta a virág. Nem gond, ha egyenletlen lesz, így sokkal természetesebben fog kinézni.