2011. december 30., péntek

szerencsemalac suti


400 g liszt
1 zacskó szárított élesztő, vagy fél kocka élesztő
1 tojás
2 dl joghurrt
1dl meleg tej
teáskanálnyi cukor

vajas tészta:
150 g liszt
100 g magarin


Töltelék:
Bármi, ami kedvedre van, kolbász, pizzaszósz, sajt, párolt zöldség, sonka stb. vagy ezek kombinációi
Kenéshez:
Egy tojás fehérje
Egy tojás sárgája

Először készítsd el a kelt tésztát, alaposan összedolgozva a hozzávalókat. A meleg tejben old fel a cukrot, az élesztőt, amikor az élesztő teljesen feloldódott dolgozd hozzá a többi hozzávalót. Én a robotgépemmel csinálom. Ha a tészta sima és fényes, meleg helyen pihentetni, míg a kétszeresére kel.

Közben készítsd el a vajastésztát. Gyúrd össze a hozztávalókat és dolgozd bele a megkelt tésztába.

Sodord ki a tésztát félujjnyi vastagra és pogácsaszaggatóval vágd ki az arcokat. Helyezd sütőpapírra a fele adagot, majd tedd rá a tölteléket. Fedd be egy másik lapocskával. Kend meg tojásfehérjével. Szagassd ki az orrát, köménymaggal, vagy rozmaring levélel jelezd az orrnyílásokat, majd egy kisebb pogácsaszaggatóvla készítsd el e fületket, úgy, hogy a kört 4 felé vágod. Készítsd el a szemeket maszolából vagy szemesborsból
Hagyd őket legalább fél órányit kelni, majd kend le őket tojássárgájával.

Közben a sütőt melegítsd be, tégy a sütőbe egy lábasban vizet. Süsd ki.

Pogácsaszaggatóval készült a pofija, egy csavaros üveg kupakjával az orra, amie 2 szál rozmaringot tettem, a fülei 1-1 negyed kör egy kisebb méretű pogácsaszaggatóval, a szemeket lehet készíteni mazsolával, szemesborssal. Tojás fehérjével alaposan megkentem az pofikat, hogy a fül és az orr odaragadjon, majd tojássárgával újra átkentem

forras:http://arykana.lapunk.hu

Kinai szerencsesuti


Hozzávalók:
5 dkg liszt,
1 tojás,
1 nagy kanál margarin
1 csipet só,
1 csipet szódabikarbóna,
2 kanál cukor,
1 tk vaníliás cukor ,

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, könnyítésnek tejet adunk hozzá ha kell. Nyújtható tésztát gyúrunk kb fél cm-re nyújtjuk. Azt a részt, amibe nem kerül jóslat, töltsük diós lekvárral, vagy más töltelékkel. A tésztákat háromszögre vágjuk, és mint a kiflit feltekerjük, benne a jóslattal.

Figyelem! Jó, ha zsírpapírra írjuk a szöveget és lehetőleg ne mérgező tintával tegyük. A rendes golyostóll jó, de a lézeres nyomtató szintén.

Sonkás párnácska








Hozzávalók
1 csomag fagyasztott leveles tészta
300 g sonka
1 kisebb fej vöröshagyma
30 g vaj
1 felvert tojás
csipetnyi só és bors
1 tk. zsemlemorzsa
Elkészítés
1. Amíg a tészta felenged, elkészítem a tölteléket. A sonkát ledarálom, a vöröshagymát nagyon finomra aprítom, majd a vajon megdinsztelem. Hozzáadom a sonkát is, tovább pirítom egy kicsit, majd sózom, borsozom. A felvert tojás felét ráöntöm, és rövid ideig kevergetem, végül a zsemlemorzsát is hozzáadom.

2. A felengedett tésztát belisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtom, és kb. 5x5 cm-es darabokra vágom. Kiskanálnyi tölteléket halmozok a közepére, majd az átló mentén félbehajtom. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom a sütiket, a tetejüket lekenem a maradék tojással.

3. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-14 perc alatt aranysárgára sütöm.

Sörkorcsolya


Hozzávalók:
1 + 1/4 bögre meleg víz, 5 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1/2 bögre meleg tej, 1/2 bögre puha vaj, 1 + 1/2 teáskanál só, 6 bögre finomliszt, 2 tojás.
Elkészítés:
Tegyünk egy meleg tálba fél bögre meleg vizet, szórjuk rá az összemorzsolt élesztőt, majd keverjük el a vízben. Adjuk hozzá a maradék meleg vizet, a cukrot, a tejet, a vajat, a sót és 2 bögre lisztet. Elektromos keverővel dolgozzuk össze, ezután adjuk hozzá a tojásokat és még fél bögre lisztet, majd keverjük 2 percig. Adjuk hozzá a maradék lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Borítsuk a tésztát lisztezett gyúródeszkára, gyúrjuk ruganyosra és folpaccal fedjük le, majd hagyjuk állni 20 percig. Készítsünk kívánt formákat, helyezzük kikent sütőlapra, borítsuk be műanyag fóliával: a lényeg hogy légmentesen záródjon. Egy hétig tárolhatjuk így mélyhűtőben. Fagyasztás nélküli sütés: a tészta megformázása után duplájára kelesztjük.

forras:webcukraszda.hu

Szilveszteri sajtos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 dl étolaj, 1 dl tejben 4-5 dkg élesztőt felfutattunk, 2 teáskanál cukor, só, 1 tojás, 15 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A hozzávalókat jól kidolgozzuk és kétszeresére kelesztjük. Középvastagra sodorjuk, tojással megkenjük, kiszaggatjuk és 5 dkg sajtot reszelünk rá. Sütjük.
Jó étvágyat!

Sörszivacs

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg margarin, fél tasak sütőpor, 1 kiskanál só, 2 dl tejföl, 1 tojás, köménymag, 25 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a sütőport, elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a sót, és annyi tejfölt, hogy rétestészta keménységű legyen. Kinyújtjuk, tojással megkenjük, köménymaggal és reszelt sajttal megszórjuk. Negyedóránként négyszer hajtogatjuk, mint a vajastésztát. A negyedik hajtogatás után fél centi vastagra kinyújtjuk, reszelt sajttal megszórjuk, tetszés szerinti formával kiszaggatjuk, és zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk. Forró sütőben aranysárgára sütjük.


Sajtos-kolbászos kiflik

Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg margarin, 3 bögre liszt, 1 csomag sütőpor, 2 dl tejföl, 3/4 evőkanál só.
A töltelékhez: 10 dkg lángolt kolbász, 5 dkg trappista sajt.
A kenéshez: 1 tojássárgája.
Elkészítés:
Egy kisebb tepsit kikenünk margarinnal. A lisztet, sütőport, margarint, a sót, és a tejföl felét jól összegyúrjuk, majd 30 percig pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: apró darabokra vágjuk kolbászt, a maradék tejföllel és a reszelt sajttal összekeverjük. A 30 perc elteltével a tésztát kinyújtjuk, ujjnyi vastagságú köröket szaggatunk, amiket kisodrunk picit nagyobbra. A felükre kiskanállal tölteléket teszünk, félbehajtjuk, majd tojássárgájával megkenjük. Tepsiben, közepes lángon kb. 20 percig sütjük.
Egyszerű, gyors süti, a tölteléket variálhatjuk, mert bármivel finom

Kócos csillagok


Nagyon finom lett... forras: http://www.webcukraszda.hu

Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 5 dkg kókuszreszelék, 2 evőkanál tejföl, csipet só.
A tetejére: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor.
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Hűtőben pihentetjük 1 órát, majd csillagokat szúrunk ki. Közepes tűznél megsütjük. Miután kihűltek, cukormázzal bevonjuk, és megszórjuk kókuszreszelékkel. A cukormázhoz a tojásfehérjét alaposan felverjük a porcukorral, ez kb. 10 perc.

2011. december 12., hétfő

Profiterol

forras:5letes.hu



profit.jpg

Ha farsang, akkor fánk. Ha fánk, akkor – újabban – profiterol!


Az eredeti recept :

1.5 dl vizet 5 dkg vajjal felforralunk. Amikor már forr folyamatos keverés közben hozzáadunk 8 dkg lisztet.
Addig kavargatjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától, ekkor levesszük a tűzről és 2 tojást keverünk hozzá.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat helyezünk a tésztából, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük


Belső krém:

3dl tejszínt 1 csomag vaníliás cukorral felverünk és a fánkokba töltjük (érdemes fecskendővel próbálkozni.)


Külső krém:

1 dl tejben felolvasztunk egy tábla étcsokoládét és 3 dkg vajjal elkeverjük.


A töltött fánkocskákat szorosan egymás mellé helyezzük, majd leöntjük a csokoládé krémmel.


Természetesen a krémeket másféle ízekben is kipróbálhatjuk, íme néhány változat:


Zöldcitromos-mascarpones:


12 dkg mascarpone 2 lime leve, cukor ízlés szerint,
alaposan összekeverjük


Tejcsokoládés:


2,5 dl tejet felforralunk, hozzáadunk 5 dkg finom tejcsokoládét összetördelve, és 3 tojás sárgáját is.
Sűrűsödésig főzzük.



Narancsos-csokoládés


a tejcsokoládéshoz hasonlóan készül, azzal a különbséggel, hogy egy egész tábla magas kakaótartalmú narancsos étcsokoládét használjunk.